Overstappen van energieleverancier

Op televisie en radio verschijnt het ene spotje na het andere. U lijkt wel gek te zijn als u niet overstapt, het biedt volgens de reclames niets anders dan voordelen en u gaat er qua kosten flink op vooruit. Is dit echt zo? Zitten er eigenlijk nog risico’s aan verbonden? En bovenal, waar moet u vooral rekening mee houden? Een kort overzicht.

Waarom overstappen?

De energieleveranciers kiezen zelf hun prijzen en strategieën. Dit kan betekenen dat u door over te stappen een lagere prijs voor dezelfde energie kunt gaan betalen. Daarnaast kan het zijn dat bepaalde leveranciers langere opzegtermijnen hanteren dan anderen of bijvoorbeeld een betere service leveren. In dat soort gevallen is het verstandig om over te stappen.

U kunt echter niet voor alles zomaar overstappen. Op uw rekening vindt u naast de kosten voor de energie ook transport- of netwerkkosten. Deze kostenpost kunt u niet veranderen door over te stappen. U betaalt dit namelijk aan de netbeheerder voor het gebruik van de kabels en de leidingen. Wanneer u van leverancier wisselt moet die energie nog altijd door hetzelfde netwerk om in uw huis aan te komen waardoor deze kosten hetzelfde zullen blijven.

Uitzonderingen

Voor de energiekosten zelf kunt u overstappen naar elke leverancier die u maar wilt, deze weken namelijk landelijk. Er geldt een uitzondering voor mensen met stadsverwarming. Dit zijn ‘gebonden klanten’ en het is daarom niet mogelijk om voor de warmte een andere leverancier te nemen. Wel kunnen ze natuurlijk een andere stroomleverancier kiezen, die ook landelijk werken.

Een tweede uitzondering geldt voor de bewoners van bijvoorbeeld een studentenhuis of bejaardentehuis. De aansluiting op het elektriciteits- of gasnet geldt dan voor alle bewoners, waardoor u samen zult moeten kiezen voor een leverancier. U kunt niet als enige wisselen, omdat u geen eigen aansluiting hebt en de energie dus altijd via de gemeenschappelijke aansluiting geleverd moet worden.

Risico’s

U kent ze wellicht, de rampscenario’s uit Amerika waarbij grote groepen gezinnen zonder stroom of gas kwamen te zitten bij faillissementen van een energieleverancier. In Nederland kennen we dit risico niet. Er bestaat bij ons een wetgeving die zegt dat wanneer er een energieleverancier failliet gaat, de overige leveranciers dit verlies onderling moeten verdelen. Dit betekent dat ze samen een oplossing moeten aanreiken waarbij een of meerdere leveranciers de gedupeerde klanten overneemt. Hierdoor kan u als kleinverbruiker dus nooit zonder stroom komen te zitten. U wordt ondergebracht bij een ‘noodleverancier‘ tot dat u een nieuwe leverancier heeft gekozen.

Een ander risico is de opzegvergoeding. Als u al eens eerder bent overgestapt van energieleverancier is de kans groot dat u een contract voor bepaalde tijd hebt afgesloten. Dit kan gelden voor de duur van 1, 2, 3 of 5 jaar. In dit geval kan een vroegtijdige oplossing leiden tot het betalen van een vergoeding. Dit is lang niet altijd het geval en de NMa heeft gezorgd dat het maximale bedrag reuze meevalt.Uiteindelijk vallen de risico’s dus reuze mee en kan het grote voordelen bieden op het gebied van prijs en service.