Verschil sparen met 2% en 5% rente

Wat voor invloed heeft de rente op je spaargeld? In dit artikel zullen wij bekijken dat het rentepercentage heel erg belangrijk is. Hoe langer je spaart hoe belangrijker dit is. Aan de hand van een voorbeeld zullen wij dit verduidelijken.

Stel dat je 5.000 euro op twee spaarrekening hebt staat en je wilt dit twee jaar lang op de rekeningen laten staan. De ene spaarrekening is actief bij bank X en de andere bij bank Y. Bank X betaalt je een rente van 2% op jaarbasis. Bank Y betaald 5% rente op jaarbasis. Hoe groot is dit verschil in euro’s? Na één jaar krijg je bij bank X 100 euro aan rente uitbetaald. Bij bank Y is dit 250 euro. Een heel erg groot verschil natuurlijk. De bedoeling is om het geld drie jaar lang op de rekening te laten staan. Na één jaar staat er dus 5.100 euro op je spaarrekening bij bank X en 5.250 euro bij bank Y.

Na het tweede jaar staat er 5.202 euro op je rekening bij bank X en 5512,50 euro bij bank Y. Je gaat je spaargeld opnemen van beide rekeningen en ziet dan pas het grote verschil. Bij bank X krijg je 310,50 minder uitbetaald. Je ziet dus hoe groot het verschil is en hoe belangrijk het dus is om je geld onder te brengen bij een spaarrekening met een hoog rentepercentage. Hoe langer je gaat sparen hoe meer geld je misloopt met een lage rente. In dit voorbeeld loop je ruim 310 euro mis na twee jaar. Als je tien jaar lang gespaard zou hebben dan gaat het om enkele duizenden euro’s. Let dus goed op de hoogte van het rentepercentage!