Vergeet niet wat u achter laat

Wanneer u denkt aan vakantie en de dingen die u niet moet vergeten gaat het meestal meteen om de zaken en spullen die u nodig gaat hebben op uw vakantieadres. Het is echter ook erg belangrijk om de boel thuis veilig achter te laten zodat u bij terugkomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hier volgen wat tips om te zorgen voor een prettige terugkomst na een geslaagde vakantie.

Energie

Het wordt al snel over het hoofd gezien, maar wanneer u de energierekening uit de hand laat lopen is dit eigenlijk gewoon diefstal van uw eigen portemonnee. Wanneer u op vakantie bent is het natuurlijk niet nodig de energierekening verder op te laten lopen. Het is bijvoorbeeld echt niet nodig de verwarming aan te laten staan wanneer u toch niet thuis bent. Daarnaast is een televisie die op stand-by staat of een ander apparaat dat stroom gebruikt omdat het nog in het stopcontact zit hartstikke zonde als u er toch niet bent. Een andere belangrijke energieslurper is de boiler, deze wordt vaak ‘s nachts verwarmd, iets wat niet nodig is als u op vakantie bent. Door hier even op te letten voordat u op vakantie gaat vallen er al snel tientallen euro’s te besparen waar u op vakantie weer een lekkere cocktail van kunt nemen.

Er bestaat echter een uitzondering voor de centrale verwarming. Het wordt vaak gedacht dat het verstandig is om de centrale verwarming totaal uit te schakelen als u op vakantie gaat. Dit is op zich een mooi initiatief om de nodige energie te besparen. Het is echter nog beter om de verwarming terug te draaien naar een graad of 14-15 in plaats van deze totaal uit te schakelen. Op die manier blijft het huis een basiswarmte behouden. Wanneer je hier niet voor kiest zal het huis te ver afkoelen en zal het opnieuw opwarmen van het gehele huis meer energie kosten dan wat u heeft bespaard door de verwarming uit te zetten tijdens de vakantie.

Veiligheid

Het tweede aspect om rekening mee te houden voordat u op vakantie gaat is veiligheid. Hieronder valt natuurlijk het risico op inbraak, maar ook door bliksem kunt u een hoop schade lopen. Het is daarom goed om alle stekkers uit het stopcontact te trekken, of een beveiligd verlengsnoer te gebruiken. Zo zorgt u dat uw apparaten niet verloren zullen gaan.

Tegen inbrekers zijn er een aantal preventieve maatregelen te nemen. Het belangrijkste is dat u het doet voorkomen alsof er gewoon iemand thuis is in huis. Hier kunt u een aantal manieren voor gebruiken. Het is allereerst verstandig iemand uit de buurt te vragen om de post op te halen en de plantjes water te geven. Voor de plantjes is dit vooral prettig, maar wanneer de post zich niet opstapelt wordt minder snel de indruk gewekt dat er niemand thuis is. Ten tweede is het handig om het licht door middel van tijdschakelaars aan en uit te laten schakelen op gezette tijden. Dit wekt de indruk dat er iemand aanwezig is. Als laatste mag u nooit melding maken van uw vakantie op internet of op uw antwoordapparaat. Wanneer u deze maatregelen in acht neemt kunt u een stuk geruster op vakantie.