Besparen met een elektrische auto

Er zijn meerdere redenen te bedenken om de keuze te maken voor elektrisch rijden. Een van de deze keuzes is natuurlijk dan ook het besparen op de kosten. Elektrisch rijden wordt steeds bekender en de voordelen worden dan ook steeds aanlokkelijker en de huidige nadelen worden steeds beter opgelost. Er zijn een aantal redenen en oorzaken, waardoor elektrisch rijden een goedkopere manier is dan de traditionele brandstofvoertuigen. De voornaamste reden voor de lagere kosten komt door de brandstofkosten. Een elektrische auto maakt namelijk gebruik van een oplaadkabel en daarmee wordt stroom de accu in gestuurd.

Waarmee kan ik besparen?
Er zijn een aantal oorzaken, waardoor je met elektrisch rijden fors kan besparen op de jaarlijkse autokosten. Dit zijn:

• Belastingvoordelen
• Minder onderhoudskosten
• Minder brandstofkosten

De belastingvoordelen van elektrisch rijden komt omdat een elektronisch voertuig geen CO2 uitstoot. De overheid beloont de burger door elektrisch rijden te belonen met minder kosten. Een volledig elektrische auto komt bij het 4% tarief voor bijtelling. Voor de hybride auto’s die rijden op elektriciteit en traditionele brandstof ligt het bijtellings-percentage op 7%.

Het belangrijkste kostenvoordeel ontstaat door de brandstof. Een elektrische auto maakt gebruik van een laadkabel. Met deze laadkabel wordt de auto van stroom voorzien en kan je thuis of onderweg de auto opladen. Met de elektrische auto kan je minimaal 75% op je kosten besparen betreft het brandstofgebruik. De stroom die door de laadkabel gaat kost gemiddeld 23 cent per kWh. Dit houdt in dat je bij 15000 kilometer rijden €414,- aan brandstofkosten hebt. Bij een auto met een traditionele brandstofmotor is dit bedrag €1.821,-. Een betrouwbare laadkabel hoeft ook niet duur te zijn en dit maakt het elektrisch rijden dus echt interessant, aangezien het besparen in de duizenden euro’s kan oplopen.

Elektrische auto’s hebben weinig onderhoud nodig, aangezien ze niet voorzien zijn van een versnellingsbak en er ook geen motorolie nodig is. Alleen de bewegende delen zijn onderhevig aan slijtage en dit is bij een elektronisch voertuig vooral de remmen en de banden. Al met al is het dus al interessant op financieel gebied om de keuze te maken voor elektrisch rijden.

Bron De laadkabel shop