Bromfietsverzekering

Wanneer je een bromfiets koopt en hier op gaat rijden ben je verplicht je hiervoor te verzekeren. Je dient je in ieder geval WA ter verzekeren, dit betekent tegen de wettelijke aansprakelijkheid, oftewel de schade die je eventueel onopzettelijk een ander toebrengt. Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk om je bromfiets of scooter tegen bijvoorbeeld diefstal te verzekeren. Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden?

Onderdelen van de verzekering

Je kunt bij het verzekeren van je bromfiets of scooter zelf bepalen wat je wel en niet meeneemt in je verzekering. Uiteraard hangt je premie sterk af van deze keuze dus het is verstandig om goed te kijken wat je wel en niet nodig hebt. Allereerst is er dus de wettelijk verplichte WA verzekering. Hierin heb je zelf geen keuze, je dient je ten alle tijden te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Je kunt er verder voor kiezen om je bromfiets of scooter ook casco te verzekeren of zelfs tegen diefstal. Bij een cascoverzekering wordt de schade aan je eigen brommer vergoed wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. Bij alleen een WA verzekering betaal je dit namelijk gewoon zelf. Wil je je scooter ook beveiligen tegen diefstal, dan kies je voor een diefstalverzekering. Uiteraard keert deze verzekering alleen uit wanneer je je scooter wel degelijk beveiligd hebt tegen diefstal door middel van een goed slot dat je dan ook echt gebruikt.

Wat kost het?

De kosten voor een bromfietsverzekering lopen sterk uiteen. Er zijn een aantal factoren waar het bedrag van af hangt. Allereerst is daar je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer ervaren de verzekeraar je inschat waardoor het premiebedrag lager zal worden. Mocht je een schadeverleden hebben dan zal dit natuurlijk ook meewegen. Een tweede factor is het risico dat je accepteert. Wanneer je je alleen WA laat verzekeren is de premie uiteraard het laagst, maar mocht je dan schade hebben aan je eigen scooter of te maken krijgen met diefstal, dan draai je wel zelf voor de kosten op. Je kunt uitgaan van ongeveer 300 euro op jaarbasis voor alleen een WA verzekering als je een beginnend bestuurder bent. Naast je leeftijd en het risico hangt dit ook nog eens af van het gebied waar je woont. Als je in een drukke stad woont zal de premie hoger uitvallen, omdat de verzekeraar er dan vanuit gaat dat je meer risico loopt dan op het rustige platteland.

Kiezen van de onderdelen

Zoals aangegeven is het belangrijk om te kijken wat je nodig hebt voordat je zomaar alles verzekert, dit kan namelijk een hoop geld kosten. De vuistregel is dat je er verstandig aan doet om je scooter meer dan WA te verzekeren wanneer het gaat om een relatief dure scooter. Als je dit niet doet en je krijgt een ongeluk, dan zul je de eventueel hoge kosten voor de reparatie van je eigen scooter zelf moeten betalen. Tevens is het handig om in dit geval een diefstalverzekering af te sluiten, dure scooters zijn namelijk per definitie interessant voor dieven, die leveren hen immers een stuk meer op.