Uitvaartverzekering

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: we overlijden. Het is een van de weinige zekerheden in het leven. Het is daarom ook een goed idee om u tegen de hoge kosten van een begrafenis te verzekeren. U weet in ieder geval zeker dat u van deze verzekering gebruik zal gaan maken, al zult u er zelf niet meer zijn. Het zal in ieder geval een hoop kosten met zich meebrengen en om uw nabestaanden niet met een hoge rekening op te schepen om een waardige uitvaart te kunnen regelen doet u er goed aan een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wat is het?

De uitvaartverzekering zorgt ervoor dat u in ieder geval een waardige uitvaart zult hebben. Dit klinkt misschien ietwat vreemd, maar het laatste dat u wilt is uw nabestaanden opzadelen met hoge kosten wanneer ze op een waardige manier afscheid van u willen nemen. Met deze verzekering betaalt u gedurende uw leven een bepaald bedrag aan de verzekeringsmaatschappij die dan vervolgens uit zal keren wanneer u overlijdt zodat er voor de overgebleven familie voldoende geld beschikbaar is. Hierdoor voorkomt u mogelijke schulden bij de nabestaanden zonder dat ze in hoeven te boeten op de waardigheid.

De mogelijkheden

U kunt zelf kiezen hoe de verzekeraar zal gaan uitkeren wanneer u eenmaal bent overleden. In principe zijn er drie mogelijkheden. De verzekeringsmaatschappij zal geld uitkeren, de gehele begrafenis regelen of een combinatie hiervan. Wanneer u er voor kiest om de verzekeraar de begrafenis te laten regelen kiest u voor de ‘natura’-methode. Het zal betekenen dat de hele plechtigheid zal worden geregeld zodat de nabestaanden er verder geen omkijken naar hebben en zich volledig op uw verlies kunnen richten. Dit is daarom aan de ene kant dus een erg prettige werkwijze voor de achtergebleven familie. Aan de andere kant brengt het ook nadelen met zich mee. De verzekeraar zal waarschijnlijk niet de moeite en tijd in de begrafenis steken zoals uw familie dat zou doen. Uiteraard zullen ze hun best doen en zal u een waardige uitvaart krijgen, maar de puntjes op de i zullen toch echt van uw familie moeten komen, dat kunt u niet verwachten van de verzekeraar.

Wanneer u kiest voor een uitbetaling in geld zullen de nabestaanden een bepaald geldbedrag ontvangen waarvoor u tijdens uw leven premie hebt betaald. Met dit bedrag kunnen ze vervolgens uw uitvaart gaan regelen, eventueel nadat ze het zelf hebben aangevuld. Op deze manier zal de familie de uitvaart gaan regelen wat waarschijnlijk een nog waardigere uitvaart tot gevolg zal hebben. Wel belast u uw nabestaanden op deze manier met de opdracht uw begrafenis te regelen. Desalniettemin zal de familie dit soms ook als een eer ervaren.

Het is ook mogelijk een combinatie van beiden te kiezen. In dat geval regelt de verzekeraar de gehele uitvaart en mocht er nog geld overblijven, dan wordt dit overgemaakt naar de nabestaanden zodat die er wellicht nog een persoonlijke tint aan kunnen geven om het geheel nog waardiger te maken.

Wat u ook doet, maar altijd een vergelijking. Uw uitvaartverzekering vergelijken kan u veel geld en frustratie besparen.