Verzekering oversluiten

Het wordt een steeds populairder fenomeen: uw verzekering oversluiten. De verzekeraars die u graag als klant binnenhalen maken het lijken alsof het een fluitje van een cent is en u er niks van zult gaan merken, behalve dat u minder gaat betalen. Is het echt zo eenvoudig? Merkt u er inderdaad niets van? Zitten er risico’s aan die de verzekeraars niet noemen? Een overzicht.

Hoe werkt een verzekering?

Het belangrijkste principe van een verzekering is dat de verzekeraar als het ware uw risico gaat lopen tegen een maandelijkse vergoeding. De verzekeraar probeert uw risicoprofiel te schetsen en aan de hand daarvan een maandelijkse vergoeding te verzinnen waartegen zij het risico over willen nemen. Zij nemen hierbij uiteraard een aantal factoren mee in hun afweging. Allereerst kijken ze naar uw leeftijd en de omgeving waarin u uzelf bevindt. Als u bijvoorbeeld al wat ouder bent en gevaarlijk werk doet, zal het risico op een ziekte of aandoening groter zijn, dit kunt u terugzien in uw premie. Voor bijvoorbeeld aan autoverzekering draait het ook om uw schadeverleden en het gebied waarin u woont. Op het platteland is de kans op een ongeluk een stuk lager dan in de drukke stad waar het verkeer dagelijks hutje mutje staat. De verzekeraar zal niet voor iedereen persoonlijk een premie berekenen, maar maakt gebruik van risicoprofielen. Door uw risico in te schatten wordt u geplaatst binnen een van deze profielen waar dan vervolgens het prijskaartje van uw premie op jaarbasis aanhangt. Wil je het zeker weten dan moet je een offerte aanvragen.

Oversluiten

Bij het oversluiten van uw verzekering zijn er een aantal zaken waar u goed rekening mee moet houden. Allereerst is het goed om te weten dat het oversluiten inderdaad erg eenvoudig kan zijn, de nieuwe verzekeraar zal in veel gevallen de administratieve rompslomp op zich nemen waardoor het een fluitje van een cent zal zijn. Het is echter niet zo dat u alleen een lagere prijs zult gaan betalen zonder iets te merken. Natuurlijk is dit een belangrijke reden voor veel mensen om over te stappen, het is daarom dan ook goed om de verschillende premies te vergelijken, hierin kan een hoop verschil zitten. Let er daarbij wel op of u bijvoorbeeld korting kunt krijgen door meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar te nemen om zo minder te gaan betalen dan wanneer u al uw verzekeringen bij verschillende verzekeraars hebt lopen.

Naast de prijs zijn de polisvoorwaarden het belangrijkste element. Wanneer u minder premie gaat betalen is de kans groot dat de verzekering ook minder dekt. Dit kan in sommige gevallen vervelend zijn, omdat u zelf meer risico gaat lopen en dus meer gaat betalen wanneer er inderdaad wat mis gaat, maar soms kan het ook een voordeel zijn wanneer u de niet langer verzekerde zaken toch al niet gebruikte. Als alleenstaande man is het bijvoorbeeld niet echt nodig om u tegen zaken omtrent zwangerschap te verzekeren. Door goed te kijken wat er wel en niet verzekerd wordt tegen welke prijs kunt u een goede keuze maken. Het is daarbij tevens belangrijk om de boete van het overstappen in acht te nemen. Sommige verzekeraars laten u een boete betalen wanneer u wilt overstappen, hou dat dus in uw achterhoofd.