Woonverzekering

Het verzekeren van uw woning kan op verschillende manieren. Zo kennen we de inboedel, de opstal- en de woonhuisverzekering. Welke van deze moet u nemen? Heeft u ze allemaal nodig? Overlappen deze met elkaar? Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende verzekeringen, hun noodzaak en hun doelen.

Woonhuisverzekering en opstalverzekering

Dit zijn twee termen voor hetzelfde. Deze overlappen elkaar dus volledig en hier heb je er maar een van nodig. Vanaf nu zullen we het daarom alleen nog maar hebben over de woonhuisverzekering. Door deze af te sluiten beschermt u uzelf tegen schade aan het pand op zich en alles wat daar bij hoort zoals extra gebouwen. Een goed voorbeeld waarbij schade aan uw woning kan ontstaan is brand. Wanneer u een woonhuisverzekering heeft zal de schade die hierdoor wordt veroorzaakt vergoed worden, iets wat u een hoop geld zal schelen omdat de kosten vaak enorm zijn.

Inboedelverzekering

In uw huis staan in principe per definitie een hoop (waardevolle) spullen als meubels en apparatuur. Het kan gebeuren dat, opnieuw, brand, maar ook water een hoop schade toebrengt aan uw bezittingen. Daarnaast is het mogelijk dat u uw bezittingen verliest bij bijvoorbeeld een inbraak. Als dit het geval is kunt u de schade claimen wanneer u een inboedelverzekering heeft. Wanneer u deze afsluit kiest u zelf de waarde waarvoor u de verzekering af wilt sluiten. Het is daarbij van belang om een schatting te maken van de totale waarde van uw waardevolle bezittingen. Vergeet daarnaast niet deze schatting regelmatig bij te werken als u bijvoorbeeld een nieuwe televisie aanschaft.

Waar op te letten?

Bij een woonhuisverzekering is het erg belangrijk dat u let op welke schade er wel en niet vergoed wordt. De belangrijkste factoren zijn waterschade, brandschade en blikseminslag. Dit zijn de gevallen die het vaakst voorkomen en het is daarom belangrijk dat de verzekering die je wilt afsluiten je hiertegen verzekert. Bij waterschade is het daarnaast belangrijk om te zien tot in welke mate de waterschade wordt vergoed. De ene verzekering doet dit alleen bij overstromingen, maar anderen nemen ook lekkage in hun pakket mee. Verder kan er natuurlijk schade ontstaan door bijvoorbeeld inbraak. Het is verstandig om de kosten van een polis die u hiertegen verzekert af te wegen tegen de voordelen en op basis daarvan een keuze te maken. Het is tevens belangrijk om de omgeving waarin u woont mee te nemen in de keuze. Wanneer u op het platteland woont is de kans dat er een boom op uw huis valt een stuk groter dan wanneer u in de stad woont op een plaats zonder bomen.. Let daar goed op bij het kiezen van de polis.

Bij een inboedelverzekering moet u vooral letten op de voorwaarden ten opzichte van technische apparaten en antieke meubelen of kunst. Hierin verschillen de verzekeraars het meest en dat ziet u terug in de prijs van de verzekering. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de maximale vergoeding, ook hierop wordt de prijs aangepast. Door hier goed naar te kijken zult u niet onder of over verzekerd zijn en niet meer betalen dan nodig is.